از قدیم الایام خرید خانه یکی از مهمترین نیازها و دغدغه های خانواده ها بوده است و هر فردی به دنبال فراهم کردن مسکن و آشیانه ای برای خود و خانواده است؛ اما باید توجه داشت که در خرید خانه اعم از سند دار، قولنامهای، کلنگی و … میبایست دقت و توجه خاصی مبذول داشت؛ چرا که کوچکترین بی دقتی و عدم آگاهی از قوانین خرید خانه میتواند چالشهای حقوقی بسیاری را به خریدار خانه تحمیل کند و چه بسا منجر به از دست دادن سرمایه وی گردد.
در این نوشتار قصد داریم به تمام نکات حقوقی که در حین خرید خانه به آن توجه کرد را بیان کنیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
آنچه در این مطلب میخوانید :
قرارداد خرید و فروش خانه {مبایعه نامه خانه}:
نقل و انتقال خانه به اشکال و صور مختلف صورت میگیرد؛ یکی از اشکال نقل و انتقال منزل، انتقال به شکل خرید و فروش ملک مسکونی است. در قرارداد خرید و فروش خانه که به بیع خانه نیز شهرت دارد، طرفین قرارداد در قالب مبایعه نامه توافق میکنند که خانه در ازای پرداخت ثمن (قیمت) به خریدار منتقل شود و بایع مالک هزینه پرداخت شده شود. در مبایعه نامه منزل یا بیع نامه خانه، ذکر موارد زیر الزامی است:
- مشخصات طرفین
- موضوع قرارداد و مشخصات ملک
- ثمن معامله و نحوه پرداخت قرارداد خرید خانه یا منزل
- تعیین تنظیم سند رسمی
- تعیین تاریخ تسلیم ملک
- شرایط و آثار قرارداد
- درج حق فسخ یا اسقاط خیارات
- نسخه های قرارداد و تصدیق مبایعه نامه خانه
همانطور که مشاهده کردید، وجود قرارداد خرید و فروش خانه، با تبیین و تشریح موارد فوق الذکر، میتواند از وقوع اختلاف نظر میان طرفین جلوگیری میکند؛ این در حالی است که تنظیم مبایعه نامه ملک شرایط و نکات خاص خود را دارد و در آن وظایف و تعهدات طرفین کاملاً روشن و واضح است و در صورت عدم انجام تعهد یکی از طرفین، میتوان به استناد قرارداد مزبور، او را به ایفای تعهد ملزم کرد.
نکات بسیار کلیدی در خرید خانه:
مواردی وجود دارد که در هنگام خرید خانه میبایست مورد توجه قرار گیرد، در غیر این صورت ممکن است، خانهای را تهیه کنید که مشکلات و مسائل حقوقی زیادی دارد و شما ناچار باشید جهت اثبات حق خود هزینه های گزاف بپردازید:
اطلاع از مالکیت فروشنده:
مهمترین موردی که باید به آن دقت کرد این است که فروشنده مالک خانه بوده و یا اینکه از طرف مالک وکالتنامه رسمی جهت فروش داشته باشد. در فروش خانه مشاعی (خانهای که بین چند نفر مشترک است) نیز، هنگام تنظیم قرارداد میبایست همه شرکا حضور داشته باشند یا فروشنده وکالتنامه رسمی برای فروش و همچنین دریافت سند داشته باشد.
همچنین مالک باید اهلیت معامله داشته باشد، یعنی به لحاظ قانونی از معامله ممنوع نباشد. خریدار نیز عمومآً یا اصالتاً اقدام به خرید کند یا میتواند از طریق وکالت نامه خرید ملک اقدام به خرید خانه کند.
بررسی اسناد ملک:
تحقیق و بررسی پیرامون ملک نظیر اینکه آیا خانه سند دارد یا خیر؟ نوع سند خانه به چه شکل است؟ اگر خانه با مبایعه نامه فروخته شده، آیا در مبایعه حق فروش خانه سلب شده یا خیر؟
بررسی وضعیت ملک:
بررسی وضعیت و مختصات جغرافیایی مسکن و همچنین استعلام وضعیت ملک از سازمان ها و ارگانهای مربوطه جهت رهن یا توقیف نبود خانه و اطلاع از اینکه خانه در طرح توسعه شهرداری نباشد.
قید نمودن امکانات و انشعابات خانه:
در مبایعه نامه باید تصریح گردد که خانه دارای امکاناتی نظیر پارکینگ یا آسانسور است یا خیر و همچنین وضعیت انشعابات آب و برق و گاز خانه به چه صورت است.
اطلاع از تاریخ تخلیه مستاجر:
این مورد برای زمانی مصداق دارد که موضوع قرارداد در اجاره مستاجر است؛ در این حالت تاریخ تخلیه مستاجر نیز به صراحت در بیع نامه قید گردد. همچنین اگر تاریخ تخلیه مستاجر بعد از انتقال خانه است، مشخص شود که چه کسی حق دریافت مبلغ اجاره را دارد.
درج حق فسخ:
از آنجا در مطابق قانون تمام عقود و قراردادها لازم است مگر عقود مصرح در قانون. مبایعه نامه خانه نیز جز حقوق لازم است به این معنا که طرفین حق فسخ آن را ندارند، جز در موارد قانونی (خیارات) ؛ به همین دلیل طرفین حق دارند در قرارداد خود شرایطی را در نظر بگیرند که مختار باشند قرارداد را یکطرفه فسخ نمایند.
درخواست مفاصا حساب از فروشنده خانه:
ممکن است خانه مورد نظر شما بدهی هایی داشته باشد، اعم از بدهیهای مالیاتی یا بدهیهای مربوط به شهرداری، در این حالت فروشنده موظف است با سازمانهای مورد نظر تصفیه نموده و صورت حساب آن را به خریدار تقدیم کند.
سخن نهایی:
در این مقاله با قرارداد خرید و فروش خانه و مهمترین نکات مرتبط با آن آشنا شدیم. به طور کلی باید اشاره کرد که تنظیم مبایعه نامه خانه امری حساس بوده و نیازمند دانش و تخصص در این زمینه است، به همین دلیل مجموعه وکیلباشی این امکان را برای شما فراهم نموده تا با ثبت درخواست تنظیم قرارداد سفارشی، تنظیم قرارداد مورد نظر خود را به وکلای متخصص در این زمینه بسپارید تا بتوانید با خیالی آسوده با طرف خود بیع نامه خانه منعقد کرده و خانه تهیه کنید.
منبع: مجموعه حقوقی وکیلباشی
No comment yet, add your voice below!